Suomen paikallishöyrylaivahistoriasta on kirjoitettu paljon alueellisia kirjoja, esim. useilta Suomen suurilta järvialueilta, Viipurista, Helsingistä ja lukuisilta pienemmiltä paikkakunnilta. Yleisistä höyrylaivakirjoista lienee tärkein Erkki Riimalan tukeva tietopaketti "Suomalaisia höyrylaivoja 150-vuotta", jossa on myös paljon paikallishöyrylaivahistoriaa koko Suomesta.

Jostain syystä Turun alueen höyrylaivahistoria on jäänyt ilman laajempaa ja uudempaa julkaistua tutkimusta. Viimeisin laajempi tämän alan kirjallinen teos on 80 vuotta vanha "Åbo Sjöfarts Historia". Tätä julkaisujen puutetta haluan omalta osaltani korvata näillä sivuillani, joiden teemana on: Turusta tai Turun kautta liikennöineet myös matkustajia kuljettaneet höyrylaivat.

Jotta näistä sivuista tulisi mahdollisimman täydelliset ja niistä olisi iloa monille käyttäjille, toivon vilpittömästi apua laivatietojen täydentämiseen. Kaikki korjaukset, lisäykset ja kuvat ovat todella tervetulleita. Pyydän mainitsemaan myös tiedon lähteen ja maininnan, jos haluaa esim. kuvan alle lähettäjän nimen lähteen lisäksi. Oletan että minulla on tämän teeman puitteissa lupa käyttää kaikkea lähettämäänne aineistoa.

Olen jakanut laivat neljään eri "arvoluokkaan" alhaalta ylöspäin: paikallis-, saaristo-, rannikko- ja ulkomaanliikenne. Useat laivat ovat vuosien mittaan puksutelleet monessakin eri luokassa, silloin laivan paikkan luetteloissa määrää lyhytkin liikennöinti korkeammassa luokassa.

- paikallisliikenne: laivat liikennöivät kaupungista lähisaariin ja esim. Naantaliin
- saaristoliikenne: laivat operoivat Saaristomeren alueella
- rannikkoliikenne: käsittää liikenteen Suomen rannikolla Saaristomeren ulkopuolelle
- ulkomaanliikenne: laivojen joku käyntisatama oli ulkomailla

Saman nimisten laivojen järjestys luetteloissa määräytyy Turun liikenteen aloittamisajankohdalla.

Tässä yhteydessä haluan kiittää myös sponsoreitani m/s Silja Europaa, Breakwater Bookshopia ja Multimeren Jari Ryynästä, joiden tuella nämä sivut ovat teille avautuneet. Viimeksi mainittu on toteuttanut ammattimaisesti sivujen teon. Kiitos myös turkulaiselle laivamaalari Håkan Sjöströmille, jonka lukuiset todenperäiset laivataulut antavat väriä näille sivuille. Hänestä voi lukea enemmän Oheistietoa osan Henkilöosiosta.
Höyrylaivaterveisin Lasse Sjöström